Scoville schaal

Wanneer je van pittig eten houdt zal je vanzelfsprekend sambal door je eten doen. Waarschijnlijk heb je je wel eens afgevraagd hoeveel soorten sambals en pepers er eigenlijk te vinden zijn op de wereld. Als het aankomt op het bepalen van de pittigheid van een peper is de Scoville schaal van groot belang. Deze schaal wordt gebruikt om aan te geven hoe heet een peper voelt. Hoe hoger de score, hoe pittiger de peper. Mocht je hier meer over te weten willen komen dan is het handig om snel verder te lezen. We laten je vandaag namelijk alles zien over de Scoville schaal.

Wat is de Scoville-schaal?

De Scoville-schaal is een meting van de pittigheid van paprika’s en pepers. De schaal is gebaseerd op de concentratie van capsaïcine. Dit is een actief bestanddeel van chilipepers dat een branderig gevoel geeft wanneer het je tong of huid raakt. De bekende apotheker Wilbur Scoville creëerde de schaal in 1912. In die tijd werkte Scoville voor een farmaceutisch bedrijf genaamd Parke-Davis waar hij een test ontwikkelde die de “Scoville Organoleptische Test” wordt genoemd. Deze wordt gebruikt om de sterkte en de hitte van een chilipeper te meten.

heetste pepers in de scoville schaal

Hoe werkt de Scoville schaal?

Bij de methode van Scoville werd capsaïcine uit een specifieke paprika toegevoegd aan steeds grotere hoeveelheden suikerwater, totdat een meerderheid van de proevers de hitte niet meer kon waarnemen. Hoeveel of hoe weinig verdunning nodig was om de capsaïcine smaakloos te maken, bepaalde het aantal Scoville Heat Units (SHU) van de peper. Deze waarde bepaald waar de peper op de schaal van Scoville ligt. De metingen zijn verdeeld in veelvouden van 100. Merk op dat 1 deel per 1.000.000 verdunningen van water wordt beoordeeld op 1,5 Scoville Units. Verschillende factoren kunnen de sterkte van een peper beïnvloeden, maar ze vallen over het algemeen binnen de  het bereik op de Scoville schaal. Hoewel er vandaag de dag nieuwere en nauwkeurigere methoden worden gebruikt om deze getallen te bepalen, blijft de schaal zelf hetzelfde.

Wat is de heetste peper op de Scoville-schaal?

De Carolina Reaper is de heetste peper ter wereld volgens de weegschaal en Guinness World Records. Deze peper heeft ongeveer 2,2 miljoen SHU. Dit is echt enorm pittig, vandaar dat er enkel en alleen druppels gebruikt worden van dit extract om eten een smaak mee te geven. Zuivere capsaïcine heeft een Scoville-rating van 16 miljoen SHU en de Amerikaanse peperspray heeft ongeveer 5,3 miljoen SHU. Maar hoe zit het met pepers en paprika’s die je eet in het dagelijkse leven? We hebben enkele bekende pepers hieronder voor je op een rijtje gezet. Zo kun je zelf zien dat deze pepers eigenlijk nog wel meevallen als je ze vergelijkt met de bekende Carolina Reaper.

  • Normale paprika: 0 SHU
  • Poblano: 1.000-1.500 SHU
  • Jalapeno: 2.500-8.000 SHU
  • Cayenne: 30.000-50.000 SHU
  • Habanero 100.000-350.000 SHU

Direct de heetste peperzaden bestellen? Kies dan voor Carolina Reaper zaden.