Peper kweken: Zaaihandleiding

De kans is aanzienlijk groot dat jij van plan bent om zelf peper te zaaien bij jou in huis of in de tuin. Er is namelijk een reden dat je bij ons op de site terecht bent gekomen. Aangezien er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat op het gebied van het kweken van pepers hebben we het nodige voor je op een rijtje gezet. De informatie uit dit artikel laat je precies zien wat je moet doen en waar je op moet letten bij het kweken. Door deze peper zaaihandleiding bij de hand te houden zal ook jij in staat zijn om zelf thuis heerlijke pepers te kweken!

Peper ontkiemen – hoe lang duurt dit eigenlijk?

De meeste peperzaden ontkiemen in ongeveer een week bij een temperatuur van 21 tot 25 graden, maar de ontkieming kan ook langer op zich laten wachten. Hete pepers kunnen erg kieskeurig zijn als het aankomt op de temperatuur. Om het proces te versnellen kun je de zaden leggen tussen een aantal vochtige vellen of in een papieren handdoek. Doe ze vervolgens in een plastic zak met rits en zet dit op een warme plaats (de bovenkant van de koelkast werkt prima). Zodra de peperkorrels ontkiemen, plant je ze voorzichtig in individuele bakjes zoals erwtenpotten. Wanneer de eerste echte bladeren zich ontwikkelen, verplaats je de planten naar een zonnig zuidelijk venster totdat je ze in de tuin kunt verplanten. Zet je peperplanten pas ’s nachts uit bij een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 18 graden.

Snelle stappen om peper te zaaien – buiten peper kweken

Wil je gelijk beginnen met het zaaien van de peper dan heb je geluk. Hieronder hebben we namelijk de belangrijkste stappen op een rijtje gezet die van belang zijn bij het kweken van alle soorten pepers. Door deze stappen zelf te volgen weet je zeker dat ook jij binnen no time over heerlijke pepers zult beschikken.

  • Zet de zaadjes van de peperplant uit na de laatste voorjaarsvorst. Ze groeien goed in verhoogde bedden, plantenbakken en in de reguliere grond.
  • Plant ze 18 tot 24 centimeter uit elkaar op een zonnige, goed gedraineerde plek. Peperplanten hebben minstens 6-8 uur zonlicht per dag nodig.
  • Meng compost of ander organisch materiaal in de grond bij het planten.
  • Geef ze direct na het planten water. Doe dit regelmatig gedurende het hele seizoen. Streef naar een totaal van 1-2 centimeter water per week (meer als het warmer is).
  • Meng een continu werkende meststof in de grond bij het planten en vul deze aan zoals aangegeven in het groeiseizoen.
  • Verspreid mulch (zoals gehakte bladeren of stro) rond de planten om de grond koel en vochtig te houden.
  • Ondersteun elke peperplant met een staak of een kleine tomatenkooi om het gewicht van de vruchten te helpen dragen wanneer ze gaan groeien.
  • Oogst de pepers met een schaar of een mes en bewaar ze vervolgens in de koelkast. Zorg ervoor dat je alle pepers plukt voordat de eerste herfstvorst komt.

Binnen kweken – waar kun je pepers het beste kweken?

Het kweken van pepers is gemakkelijk op elke zonnige, goed gedraineerde plek. Hoewel pepers voornamelijk voorkomen in de tuin kan je pepers ook binnen kweken in een potje op de vensterbank. Pepers hebben een natuurlijke rechtopstaande groeiwijze, zorg er dus voor dat je een grote pot hebt die tenminste wel een beetje stevig staat. Kleurrijke pepers zijn erg leuk om in huis te hebben, ze zorgen gelijk voor wat meer sfeer. Pepers groeien het beste in een grond met een pH-waarde tussen 6,2 en 7,0, hoewel ze licht alkalische omstandigheden in de buurt van 7,5 kunnen verdragen. Een royale hoeveelheid organische stof helpt de bodem vocht vast te houden. Vochtige grond is cruciaal voor de beste groei. Hoewel het buiten kweken makkelijker is kan je met de juiste grond ook binnen pepers kweken.

Hoe zit het met de kleur?

Veel nieuwe tuiniers beginnen zich op een gegeven moment af te vragen of hun pepers ooit de kleur zullen krijgen die op het plantenkaartje staat. Als de volwassen kleur van de peper die je hebt geplant rood, oranje, geel of paars is, wees dan geduldig. Pepers hebben vaak een tijdje nodig om van groen naar de uiteindelijke kleur te gaan. De smaak zal het wachten waard zijn. Een beetje geduld is dus wel zo handig. Ben je de snel dan haal je niet alles uit je peperplant. Dit zou natuurlijk zonde zijn!

Tips voor het kweken van de Carolina Reaper

Je weet door de bovenstaande informatie al beter waar je op moet letten bij het kweken van pepers. Mocht je nu van plan zijn om de heetste peper, de Carolina Reaper, te kweken dan is het handig om even verder te lezen. Voor deze peper is er namelijk het nodige wat je moet weten. Capsaïcine (zie de Scovilleschaal), de olieachtige verbinding die zorgt voor de pittige smaak in een hete peper, zit voornamelijk in de nerven, de ribben en de zaden va n de peper. Wees voorzichtig met het kweken van de Carolina Reaper, je wilt niet hebben dat je met deze stof in aanraking komt. Als er sap van de peper in je ogen of neus komt, spoel het dan meteen door met koud water. Als het in je mond komt, drink dan wat melk of eet yoghurt om het brandende gevoel tegen te gaan.

Een brandend gevoel aan de handen betekent dat capsaïcine in de huid is doorgedrongen of onder de vingernagels is blijven steken. Door de handen te dompelen in een 5-tot-1 oplossing van water en bleekmiddel verandert capsaïcine in een zout. Dit kan je vervolgens makkelijk wegspoelen. Was de handen daarna goed met veel zeep, spoel ze af, droog ze af en breng een vocht inbrengende crème aan. Gebruik geen washandjes of handdoeken waar capsaïcine op kan zitten; was ze om te voorkomen dat de chemische stof zich verspreidt. Was na het werken met hete pepers de snijvlakken, het gereedschap en de messen zorgvuldig voordat je ze gebruikt om ander voedsel te bereiden.